Šmarjápanno, to musel vymyslet jen zpola příčetnej chlap

Jo, to je přece logický. Setrvale klesá koupěschopnost plebsu, podnikavci nadávají, že tržby nejsou, co bývaly, živnostníčci krachují a malé a střední podniky mají problémy s odbytem. Viníkem je silná koruna. To ona může za to, že se obyvatelům příhraničních okresů vyplatí jezdit na týdenní nákupy „za čáru“, to ona může za to, že dopravci raději tankují všude možně jen ne v Česku.
Tak hurá sláva, kačku uměle oslabíme. Rotačky popoženeme k vyššímu výkonu, aby bylo víc božen i palackejch, víc se to v portmonce zelenilo, protože kde se zelení, tam se nelení. Kováky stříbrňáky stejně trhaj kapsu, tak se pomalu připravme na jejich stažení z oběhu a šup šup, ať to sviští po cvičišti, to by bylo aby nebylo a graf tržeb nenahodil křivku vytouženým směrem.
Jistě. Slabá koruna znamená další zlevnění pracovní síly a může přivábit zahraničního otrokáře. Éééééé investora. Chachá. Kolikrát to tu už bylo? Daňové prázdniny, průmyslové zóny místo polí, zahraniční výrobní a ekonomičtí poradci…
Jistě. Slabá koruna znamená zdražení dovozu a může znamenat znevýhodnění importovaného zboží. Ehm, když chci zlikvidovat konkurenta, tak to chvíli vydržím být lokálně ztrátový. V dlouhodobém horizontu jednoznačně vyhraju.
Jistě. Slabá koruna zlevní místní zboží na sousedních trzích. Pokud o něj sousední trhy budou stát a pokud sousední trhovec nezvýhodní prodej toho svého. Kolikrát stačí tak málo. Brnknout na nacionalistickou strunečku. Nepleťme si vlastenectví a vlastenčení.
Co znamená oslabení koruny pro mne? Jednoznačně další snížení osobní spotřeby a snahu o ještě vyšší míru samozásobení se. Zvýšení sousedských barterových obchodů.
Jak že to tenkrát ve Výmarské republice začínalo? A to byl najednou fičák!

Reklamy

oldwomen se představuje:

Źiju mezi lidmi a zvířaty a tak píšu o lidech a zvířatech kolem sebe.
Příspěvek byl publikován v rubrice jak to vidím, povzdechy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 reakcí na Šmarjápanno, to musel vymyslet jen zpola příčetnej chlap

  1. 747 napsal:

    JJ, todlecto udělat soudruh guvernér za vlády Kalouskovy nebo za Klause, tak se socanská lůza uřve, zatímco teď je všude klid a ticho a krom několika vzdělanců tu či tam nikdo nad onou zhovadilostí ani nemuká. 👿
    Taky by mě zajímalo kolik měl ten tydýt, co tohlecto vymyslel zrovna promile. 😦

  2. oldwomen napsal:

    Možná posnídal šňupíček koksu v domnění, že si cukruje vločkovou kaši.

  3. lukrecia napsal:

    Nakupovati v Německu, v Čechách radši neutrácet, a když se mi zdá cena vysoká, tak si tu dobrotu odpustím. Za nevlastenecký počin se nestydím, protože peněženka je nad všechny ideje. Tento stát se snaží odrbati prostý lid, tak ať se nediví, že prostý lid škudlí na výdajích, aby se pak v zahraničí rozšoupnul. Odnesou to hlavně malí podnikatelé. Jestli právě tady není jádro pudla?Přiznávám, že mi obvykle nevadí, že ani v Němcích není zrovna levně. Když už mám platit, tak ať mám kvalitu.

    • oldwomen napsal:

      Lukrecie, článek je konstatováním, že skokové zdražení všeho (nic jiného úředně nařízená devalvace měny není) a nastartování dalšího kola inflace ekonomický růst státu nenastartuje. Dobrota v Německu (ale i oblečení, drogerie, cokoli pro co tam jezdíte) bude stát stále stejně euro, možná i o pár centíků zlevní. Ale vám stoupnou náklady na dopravu, a to i když v Raichu tankujete, a celkem výrazně se zdraží i samotný nákup. Již v pondělí minimálně o deset procent.
      Dále upozorňuji, že exportérům tento krok ke zvýšení konkurence schopnosti na mezinárodním trhu nepomůže a místním výrobcům také ne. Je to krok vedoucí k dalšímu znehodnocení úspor běžných střadatelů a k dalšímu omezení spotřebního koše a likvidaci již tak chabého segmentu služeb. Jediné, co se zvýší, bude počet žadatelů o sociální podpory.

      • lukrecia napsal:

        Já s Vámi plně souhlasím a navíc mi nejde z hlavy, že prý jsou naše potraviny levné atd. Nejde jen o jídlo, ceny půjdou nahoru všeobecně a pro lidi nastane zdražení všeho. Prostě přemýšlím nad tím, jestli tohle není krok k tomu, aby zákazníci radši utráceli doma, ač pravdou je, že počet těch, kteří nakupují v zahraničí asi ekonomiku nepoloží, leč cítím čertovinu. Ono bude dráž pro obě nakupovací skupiny a když zvážím, o kolik mají stoupnout důchody, říkám si, že to navýšení vyjde leda na toaleťák. Když porovnám minimum, jaké má stačit na základní vyžití, je mi líto mnoha občanů. Postup, který banka uplatnila, moje blond hlava nebere.

  4. Witch napsal:

    je to podpásovka pro zbráborávající se ekomoniku a hlavně normální lidi. Potraviny vyskočí o 10-15%. U mléčných výrobků taky v lednu říkali do 5% a je z toho šílenost. teda jsem myslela, že je. 😦

  5. lukrecia napsal:

    V Levných knihách jsem zakoupila kuchařku, zaměřenou na levná jídla. Snacha už ji nedostane, leda opsat. Taky jsem koukala v telce na plněné kuřecí kůže a bramborák z chleba. Mám obavu, že se opravdu dostaneme až tak daleko.

    • oldwomen napsal:

      Průšvih je, že mnoho lidí sice tuší, že na jídle lze hodně ušetřit, ale taky hodně utratit. Pokud jsou recepty v kuchařce sestaveny zejména z náhražkových surovin, jedná se o recepisy plýtvavé. Víc bych se zaměřila na bezodpadové vaření ze základních surovin. Nedávno jsem vysvětlovala robátku, že kuře je pro dva kvalitní jídlo pomalu na celý týden a koupit celé chlazené je finančně výhodnější, než kupovat porcované, byť v akci. Jen musí oddělit prsíčka – když šikovně nařeže plátky, tak má hromadu řízečků a ještě zbude na majdu ke špagetám, odříznout stehna na upečení a nebo na papriku, z kostry udělat vývar a maso dílem šoupnout do polévky a dílem do rizota.
      Celkem často kupuji vepřové nožičky. Manžel má luxusní sulc na několik svačin a psi chrupavkové hody. Jojo, další lekce pro robátka bude, co dělat, když zbude to či ono, zejména přílohy. A že polévka může být hlavních chodem.

      • lukrecia napsal:

        Ta kuchařka už byla poslední a fakt tam nejsou náhražky a vymyšlenosti. Jen jsem zběžně nakoukla, ona je to knížečka slabá a srozumitelná, ještě jsem podle ní nevařila.. Ale vlastním kuchařku z r.1947, kde jsou tzv. normální recepty, např. nastavovaná kaše a pod. Taková uhlířina zasytí a není-li uzené, vystačí k zelí i škvarky a člověk se nadlábne a jak! Mladí, dohnáni ekonomickými odborníky, rychle pochopí, kudy vede cesta, protože naše mladá generace není tak hloupá, jak by panstvu nahoře vyhovovalo.

  6. Bavor V. napsal:

    Zajímavé je, že nad tímto aktem pozvedl obočí i náš Velký Ekonom. To je asi opravdu něco špatně.

  7. jolana88 napsal:

    Tuto už nevypadá jen na studia v Plzni, ale těžký imbecilismus. Překvapilo mne, jak málo se tomu věnovalo pozornosti -jako by bylo hlavní, aby lidi nezačali přemýšlet.
    Znám rodiny, kde už nyní vaří omáčku z paštiky, připěstovat není kde… a bude hůř… současně mně napadlo, že nemá každý štěstí, aby je doma naučili hospodařit. Občas se bojím, že líp už bylo

  8. vonrammstein napsal:

    By mě upřimně zajímalo, která zkurvená svině je pod tímhle nápadem podepsaná. A proč zrovna teď. To načasování nemůže být náhodný, neb na zázraky sice věřím, ale ne v ekonomice.

    • 747 napsal:

      Vidím za tím Helmuty a jejich zájem vylepšit si v účetnictví „čísla“ v jejich koloniálních firmách na našem území. 😈
      Údajně tady ty návrhy ze tsrany guvernéra ČNB byly už za Kalouska, ale tehdy jim to neprošlo, až teď se tedy v jakémsi tom nevládí a za tichého souhlasu nastupujících soudruhů zadařilo ten nesmysl prosadit a vydávat to za „prorůstové opatření“. :twisted 👿 🙄

      • oldwomen napsal:

        Taky. A ještě kolony autobusů směřujících z eurozóny za nákupy do místních kaufdvorků.

        • lukrecia napsal:

          Vážení, mluvíte mi z duše, ač sama dávám přednost nakupování v zahraničí, anžto jsem stejná oběť, jako ostatní. Nic na světě se neděje bez příčiny. Kvůli vlastenectví nebudu nakupovat, co není dle mého gusta – mám-li možnost nakoupit líp. Bližší košile, než… I kdyby v reklamě zpívali všichni čeští řezníci. Je mi jich líto, ale… Navíc jsem už podruhé v tomto roce koupila v hypermarketu červavou čokoládu. Ti dnešní živočichové měřili skoro dva cm! Blbě vidím, a kdybych na tu bestii nesáhla a nebylo mi to divný – ach jo! Tak radši nakoupím tam, kde si obchodník dává majzla, aby nenarazil, protože jinde mají přísnější předpisy, nebo jsou jenom zodpovědnější? Jenom blb se dvakrát spálí o stejná kamna. Mně se to právě dvakrát povedlo. Národ prý méně nakupuje, tak je potřeba zvýšit tržby. Jak jinak, než zdražením?

          • oldwomen napsal:

            Lukrécie, hru na národoveckou notečku jsem zmínila jako jednu ze zbraní ochrany domácích producentů před levnějším exportem.

            • lukrecia napsal:

              V telce probírali – OVM – proč a jak bylo nutno udělat onu úžasnou volovinu. Nepochopila jsem, jak může většina, která má vysoko do žlabu, zachránit bordel, který se na nás shora valí, byť by to mudrcové zahalili do pouček a vzletných frází. Anžto mi ekonomické vědy říkají houbeles, řídím se zdravým rozumem, protože nic lepšího k dispozici nemám. Nevyhovuje mi domácí nabídka? Musím jinam. A neřeším, kdo za to může, ačkoli něco tuším. Jsme vždycky jenom oběti a můžeme si nanejvýš zanadávat.

              • Witch napsal:

                Milá Lukrecie, většina už zachránila třeba mateřské evropské banky v krizi. Jak? Obyčejnými poplatky za cokoliv, co v bance uděláme, včetně vklady u kasy. Opět to dělá kolem 50-70 korun pokuty za obtěžování, mají to zase všechny (staré) banky, poslední obnovila GEMoney letos v dubnu. Oficiálně to přiznaly, že z Česka vytáhli miliardy na poplatcích, zvláště Erste nás miluje… Proč by to nezopakovali jinde?

                • samazakanalem napsal:

                  Ale to nejsou jen poplatky ktere zachranuji banky. V UK poplatky v podobe jak je znate v CR nejsou, presto jsme mohutne sanovali uz nekolik bank na pokraji zhrouceni. A ty nepolozily nesplacene uvery, ale mizerne hospodareni jejich managementu, riskantni operace a rozhazovani penez po hrstech jako by to byly bezcenne konfety. Vcetne Bank of Scotland, kterou ten machr co to vedl privedl k bankrotu. (Mel to byt na slovo vzaty odbornik, ale jak se ukazalo, hlavne mel znamosti na tech spravnych mistech). A to je prosim zakladni britska bankovni instituce. Ten idiot odesel se zlatym padakem a politici sahli do penez obcanu aby pokryli ztraty a banka vubec prezila. Nebyla zdaleka jedina. Bankeri jsou ti, kteri dnes vlastni nejvic a delaji ve vsem nejvetsi zmatek a chaos. Paradne kapitalizuji zisk, ale kdyz se jim nedari, tak se jim hodi socanske metody kdy jini – cely narod plati za jejich chyby. To se pak obvykle vyklada tak, ze lid je hloupy a chce si stale pujcovat aniz by to pak vracel. No mozna, i kdyz ne tak zcela nebot nesplacenych uveru je v prumeru jen 5 procent. Na prvnim miste by vsak mela stat otazka proc jim banka ty penize vubec dava. V mnoha pripadech musi vedet, ze ten clovek skutecne nebude dost solventni a presto to do nich cpou vrchem spodem. Nedelejte si iluze, ze se nejak poucili z krizoveho vyvoje. Uz zase cpou penize jak se da a komu se da, protoze z toho maji odmeny, i ti zamestnanci banky jsou totiz financne motivovani aby prodali co nejvic produktu. Takze se snazi a je jim uplne jedno, co to muze do budoucna prinest. Jasne, lidi maji mit rozum, ale ty banky snad ne? Syn moji kolegyne teprve zacal delat pri skole o vikendech. Ma 16 let, je na nejake mistni college. Dostal ucet, debitni kartu, a po trech vyplatach (samozrejme ze pri tomhle pracovnim vytizeni to bylo jen par liber) uz mu cpali i kreditku. Idioti, totalni a sobecti idioti. Ten kluk ma stesti, ze ma rozumny rodice kteri mu to vysvetlili, jak se to s temato penezma ma, ale takovy stesti nema kazdy. Bankam je vsecko jedno protoze vi, ze v nich maji lidi sve uspory, tudiz az prijde zase nejaky mazec, a on prijde, to si muzeme byt jisti, tak je stat radsi zachrani protoze jinak by ho lidi roznesli na kopytech az by se polozilo tech bank vic a spousta lidi by skoncila na mizine. Je to bordel s jakym normalni clovek nic nezmuze, leda se bankam obloukem vyhnout ale to taky pokazdy nejde. Kdyz podnikate, musite mit ucet v bance, a uz jste chycena. V tomhle smeru je uplne jedno koho volite ve volbach, protoze vseci ti panaci z bank jsou kamosi politiku a vy nad nema nikdy nemuzete vyhrat. Oni budou delat jen to, co se bude hodit jim, ne nam. Nejake vedomi spolecenske zodpovednosti je vec jaka neni povinna a tudiz na to tihle lidi kaslou. Jim je uplne jedno co zanechaji za sebou a v tom ja vidim tragedii tehle doby.

  9. Strejda Olin napsal:

    Občané by si po 23. letech měli konečně uvědomit, že režim, na který nadávají, si zvolili a opakovaně ve volbách nadpoloviční většinou téměř 60% jak stádo ovcí volí!

    Mezi léty 1970 až 1990 se průměrná hrubá mzda zvýšila 1,7 x a nemám dojem, že by se životní úroveň za těch dvacet let zhoršovala. Naopak rostla.

    Naproti tomu mezi léty 1990 až 2010 se průměrné platy zvýšily 7,3 x, ale jsem přesvědčen, že životní úroveň když nestagnuje, tak klesá.
    „Jisťéééé“… ne všem, je tu jistá část občanů, kterým se daří po 20letech výrazně lépe (možná v duchu hesla „Když si chceš žít jako prase v žitě, musíš být svině!“).

    Souhlasím, že dobrým hospodařením s potravinami se dá hodně ušetřit. Je to rozumné a mělo by to tak být nejen v době bídy, ale i hojnosti. Prostě neplýtvat. Ovšem vařit z kostí, kůží, slupek a řepy, být nuceni kupovat místo jídla ošizené a náhražkové žrádlo? Že kilo banánů bude levnější než kilo brambor, že hovězí svíčkové, vepřových panenek, pečeně, krkovičky, kýty, hovězího, uheráku, ementálu, parmazánu a jiného budou všude kvanta, ale bude to pro opravdu hodně lidí luxusní a nedostupné zboží, tak o tom se lidem v listopadu 89 asi nesnilo!

    • oldwomen napsal:

      Jenže sulc (tlačenku) bez kůží neuděláte a dobrou polévku bez dlouho taženého vývaru z kostí také ne. Třeba drůbeží škvarečky, dělané právě z kůže a minimálního množství vnitřního tuku jsou lahůdka. Včetně kuřecích. O chlebu postrašeném husím či kachním sádlem a posoleném není nutno se příliš rozvádět. Dělat bramboráky z chlebové strouhanky je pitomost – bramboráky z brambor vycházejí na kus finančně minimálně stejně, ale spíš levněji. Ale starý chléb lze upravit jako topinky, chlebová strouhanka je vhodnější k zahuštění guláše, než ke smažení…

    • samazakanalem napsal:

      Mno, tak ja jsem teda v roce 1989 mela 29 let, takze me tezko muze nekdo narknout z toho ze si tu dobu nepamatuju. Prave ze velice dobre. Jak uz cely ten pitomy rezim chcipal na totalni vycerpani a jak se regaly v kramech vyprazdnovaly cim dal vic. I takova obycejna vec jako tuk na peceni uz byla kumst sehnat. Rozdil byl jen v tom, ze v nekterych oblastech to bylo lepsi. Treba Ostravsko, protoze haviru se soudruzi bali. Ti si totiz umeli dupnout. Tak se jim tam cpalo vrchem spodem aby byl klid. O tom, ze v te vysoke zivotni urovni byla cekaci doba na byt i dvacet let – leda byste se nekde upsal ve fabrice na x let a mohl ho tudiz dostat driv, s tim, ze vas zavodni lekar pak mel na vasi karte cervene napsano POZOR, BYT, nebo kdyz byste byl vojcl, tem se taky pekne podkurovalo – a odejit z prace se nedalo tak snadno, i kdyz si clovek nasel jine misto (slavnych 6+2 mesicu), radsi nemluvit. Jasne, praci meli vseci, ale jakou? Vetsina lidi nadavala jaky je vsude bordel. Hranice zadratovany. Dostat se aspon do Jugosky znamenalo uctive prosit nejakyho svinskyho komouse aby dal svoleni. V takove te obecne rovine se nezilo u nas materialne spatne, to klidne uznam, a nekteri se meli dokonce az skvele. Treba vselijaci zlodeji jako reznici, zelinari, smelinari, ti co lezli rezimu do zadku a vrcholovi komousi. Plus ti co meli co podedit. Obecne ta materialni uroven byla rozhodne nejlepsi ze vsech statu src prc tabora, vyjma snad Nemecka, ale to je asi tak vsecko. Lidi tenkrat zili taky skromneji protoze nemeli vsecky ty lakadla co dnes plus technika si je jeste tak nepodmanila. Proto se dneska mnohym zda, ze tenkrat bylo lip. To ale sotva mohlo takto vydrzet, ze.

      Ze je dneska neco mohutne spatne, je bez pochyby. Globalizace valcuje vyspely svet nechutnym zpusobem a hrstka lidi na tom obrovsky vydelava, zatimco davy zacinaji chudnout. Politici si s tim nevi rady a ekonomove jakbysmet. Za vsim totiz stoji lidska chamtivost a nenazranost a ta tu byla uz za minulyho rezimu. Jen tenkrat soudruzi nemeli ty moznosti, co by meli dnes. Vzpominat na tu dobu jakoze bylo lip, tak to teda sorry, ale to opravdu do smrti nepochopim. To si jako myslite, ze by to komanci resili dal lip, nebo to vyresi tedka lip? No mne se staci podivat co ted sedi na Hrade a mam dost. A to jsem zavily odpurce Klause a nekterych panu z jeho strany. Ale toto je fakt hnus, velebnosti. Jestli si lidi v CR mysli, ze je levice vyvede z propasti, tak to jsou jeste naivnejsi nez jsem si myslela. I kdyz uznavam, ze pravice v podstate neexistuje a ta co si na to hrala fatalne selhala. Jenze navrat k levici? No to dopadne. A to jsem si taky myslela, ze po tech 40 letech zkusenosti se to uz nemuze stat. Jak vidno, lidska pamet nestoji za nic a navic, lidi neumi premyslet a dat si veci do souvislosti.

  10. oldwomen napsal:

    Doba je těžká, v minulosti bylo líp. Platno v písemných zmínkách již od antiky. Vyrovnejme se s tím. Prosím o vstupy bez politické agitace a osobních urážek. I když občas téma úvodního příspěvku svádí a z reakcí se tmí před očima.

    • Strejda Olin napsal:

      Asi jste mě špatně pochopila. Samozřejmě je mi známa užitečnost kostí, kůže i krve k výrobě mnoha tradičních lahůdek. Např. vámi zmiňované vepřové nožičky (telecí jsem jaktěživ neviděl) miluju a dá se s nimi v kuchyni kouzlit.
      Neohrnuji na tím nos a jsem nadšeným konzumentem těchto a podobných „specialit“ tradiční české kuchyně. Jen mi to připomnělo takové ty užitečné rady hospodyňkám v prvorepublikových novinách a časopisech, inspirovaných právě chudobou, nedostatkem a bídou. Myslím, že nebylo výjimkou, že tyto rady rozdávali zejména ti, kteří bídu neměli a masem, sádlem, cukrem a máslem šetřit nemuseli 🙂 Že se to ještě někdy vrátí, mě nenapadlo ani ve snu!

      • oldwomen napsal:

        Nejspíš ano, došlo ke komunikačnímu šumu.
        V osmdesátých letech vycházel v sobotní či páteční Mladé frontě receptík pro dva až čtyři gáblík k večeři do desetikačky. Byla tam jak falešná humrová pomazánka, tak třeba chlebová polévka, ale taky blaf – pica z chlebové strouhanky… I Péťu vařiče, který vycházel tou dobou v Mladém světě nelze zapomenout. V těch samých letech vyšla v Květech dvoustránka s recepty na polévku z kořene lopuchu, kopřivový špenát, pampeliškový salát, připomínka kosmatic (smažené květy černého bezu)…
        Jistě vzpomenete i perlu závodního stravování – holandský řízek s bramborovou kaší.
        Průšvih je, že vaření z náhražek je dražší, než vaření ze základních kvalitních surovin. Což si uvědomovaly i prvorepublikové hospodyňky.
        Sem si vzpomněla 🙂 vykutejte někde v archivu Haškovo povídku Šťastný domov. Příjemný poslech či začtení se. Je přísně k tématu „rady hospodyňkám“.

        • lukrecia napsal:

          Jsem hrozná, ale přiznávám, že holandský řízek jsem si v závodce vždycky vychutnala! Já si ho vyrábím i dneska! Levný není, ale když se správně připraví, je to mňamka.

        • Strejda Olin napsal:

          Asi jsem tu poznámku o „holanďanovi“ nepochopil. Vždy bylo a je to dodnes moje oblíbené jídlo a čas od času si ho udělám. Z určitých praktických důvodů jsem do školní jídelny ZDŠ nechodil a stravoval jsem se v ZJ jedné fabriky. Já si na nějaké nepoživatelné blafy nepamatuji. Možná je to tím, že dobré prase všechno spase 🙂 . Nebo tím, že jsem byl z domova naučený, že co přijde na talíř, to se bez keců sní. Vybíravý nebo rozmlsaný jsem tenkrát rozhodně nebyl a nejsem dodnes. Přitom nejsem žádný laik, sám umím uvařit cokoliv a v kuchyni se umím otáčet. To říkám proto, že jsem schopen rozeznat dobré jídlo a kvalitní suroviny od ošizených náhražek a někdy doslova žrádla, co by ani psisko nežralo.

          • oldwomen napsal:

            Třeba zrovna karbanátky jsou na hraně. Záleží, co do nich namelete a jak je pak dál tepelně upravujete. Konkrétně holandský řízek v běžné podobě závodního stravování považuji za zločin. Pomelu bůček, a je jasné, že je to ten, ze kterého už vrabci péci nejdou, protože „bílé maso“ převažuje. Přihodím strouhanku, aby vcucla vylučované sádlo, přisypu strouhaný sýr, aby se mi to na pánvi nerozpadlo. Druhá varianta je strouhanka, vajíčko a strouhaný sýr. To první je šťavnaté, druhé poněkud suché.
            Chuťově je horké dobré oboje, nutričně je to už horší.

  11. Kutil napsal:

    Už i vy, oldwomen? 🙂
    Krok ČNB má tu výhodu, že se dá kritizovat zprava i zleva. A i ti, kterým má pomoci, jsou z něj poněkud rozpačití. Asi je ještě brzy, aby někdo zjistil a publikoval, jaký skutečný důvod k tomu banka měla. Variant koluje několik, ale vždycky je tam nějaké ale. Každopádně si zvykejme, ať zase nejsme překvapení. Signály, které dávají ti, kteří se derou ke státnímu volantu, naznačují, že nás čeká pěkný fičák.

    • oldwomen napsal:

      Kutile, jak se devalvace koruny projeví v makroekonomických ukazatelích nejsem schopna kvalifikovaně odhadnout. Ale pro mikroekonomiku je toto opatření průšvih.
      Fičák? Spíš tobogánem do kádě sraček. Šup šup a hurá, neudržujte frontu a při šplououououch se račte usmívat.

  12. To je tak trefně sepsané. Předčítám nahlas dětem před spaním v rámci finanční výchovy 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s