Jak že je to s tou kaší?

Neustále frflám a ubrekávám a cedím mezi zuby a jsem jak směs klonu rybářovo ženy a Nastěnčino macechy, možná i kus té Sněhurčiny se ve mne nachází. Jiné babky mají také líné dědky, ale huš, proč já nešťastná si nevzala Pištu Hufnágla a tráva za ohradníkem je stejně zelenější a šťavnatější a vůbec, nešel se Atlas flákat na mejdan na Olympu a nehodil mi na ramena celou nebeskou báň?

Říkala jsem včera staříkovi, že dochází topivo. Že bych i ráda zajela, jenže dokud neodeberu z balíku sena tolik, abych pohnula s přívěsným vozíkem a mohla vycouvat se svým Peugotkem na traktor povýšeným, tak jsem imobilní a lov mamuta i obstarávání otopu je na něm. Kůže žvejkat mohu. Stařík se radoval. Doma zavřená žena nedostává smyk na ledovce, chová se ekologicky i ekonomicky (čti neubývá nafta z nádrže jejího samohybu), rozveselit se nechá koňakovou špičkou, je vděčná za vyprávěné  novinky ze světa za kopicí hnoje a docela určitě se nebude dožadovat chvály za odvoz a likvidaci tohohle a nebo za výhodné pořízení támhle toho.  Ano, balíky dřevěných briket jsou ve staříkově naleštěném kočkolapu nepatřičným vopruzem, dokonce se tváří šikanózně.  Ono by stačilo začít spolupracovat a  společně vozík… hm, tohle smrdí potem a námahou. Raději se kontaminuje lidskou logistickou trasou po hypersuperkrámu.  Těším se, jak mi bude barvitě líčit boj s hledači slev a akčních nabídek a popisovat obecnou degeneraci národa a já budu v režimu autopilot přikyvovat a přitakávat a soucitně chlácholit a obdivně vzdychat…

Říkala jsem včera večer staříkovi, že dochází topivo. Měla jsem spočítáno, že na dnešek zbudou dva balíky. To je tak akorát na rozdělání v obvyklou hodinu, aby bylo na přiložení z nové várky.  Vyčistila jsem kotel, založila třísky, papír, natáhla se pro šťovíkový váleček – a  sáhla do prázdna. Tak proto je v domě tepleji než obvykle a akumulační  nádrž ještě není vychladlá.

Sdělovaly  jsme si holčičí tajemství se vzdálenou Světlonoškou. Dnešek je jejím dnem. Do  hovoru se nám neustále pletlo nervózní pípání.  Stařík porušoval pracovní kázeň a snažil se vést soukromý hovor. Volal, že ráno přepnul topení na elektriku a zavřel nádrž, aby vydržela. Aby mi nebyla u herdule zima.

Hm, a já ho podezírala, že mi přidělil inventární číslo a zařadil na pozici lednička a nebo jiný úsporný domácí spotřebič.

 

Advertisements

oldwomen se představuje:

Źiju mezi lidmi a zvířaty a tak píšu o lidech a zvířatech kolem sebe.
Příspěvek byl publikován v rubrice Až já budu velká ..... Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

45 reakcí na Jak že je to s tou kaší?

  1. 747 napsal:

    😀 vidím to spíše na kategorii úsporná manželka – akorát nevím jestli to patří pod štítek elektronika nebo bílá technika. 😉

  2. Strejda Olin napsal:

    Myslím, že není daleko doba, kdy se bude opět topit jen v jedné sednici. Tou bývala za mého dětství kuchyně se sporákem s pěti tály, troubou a kamnovcem. Zde se vařilo, jedlo, sedělo, leželo, klábosilo, vyprávělo, nadávalo, četlo, poslouchalo rádio, hrálo, zpívalo, žehlilo, zašívalo, smálo, plakalo, psaly úkoly, dopisy a pohlednice, četly veselé i smutné telegramy. Nějaké dříví a pár metráků uhlí stačilo na celou zimu.
    Ani náhodou si návrat takových podmínek nepřeji, jen jsem si uvědomil, jak skromně a přitom šťastně jsme žili. Takový sporák byl univerzální. Hřál, dalo se na něm vařit, péct, smažit, ohřívat, sušit. Mnohému jsme odvykli, zpohodlněli jsme. Za chvíli už nebudeme ani vařit, budeme jak v té Americe jen rozmrazovat jídlo na PVC táccích. Jde to s námi s kopce.

    • oldwomen napsal:

      Náhodou, kachláče v kuchyni jsou v kurzu stále. A kuchyně je také nejfrekventovanější místností. A nejteplejší. Co si budeme nalhávat, i slabé jehně či kůzle se v koši u kuchyňského radiátoru na pár dní sem tam objeví.
      Celkem se těším, až se Oldman ztopoří a vrhne se do kuchyňské podlahy. Protože podlaha nepodlaha je předposlední kapkou k dokonalosti. Tou poslední je sporák s pěti tály, kamnovcem, dvěma troubama, ohřívárnou na talíře, šupletem na třísky, pokličkovníkem a žufánkovníkem…. mám je složené na půdě, i s očíslovanými kachly. Už dvanáctý rok 😦
      Mimochodem, ono je na spotřebu topiva celkem buřt, jestli topíte v jedné seknici a v ostatních klepete kosu zimou a nebo jestli sypete biomasu do kotle s výměníkem……… a teplo je po celém domě. Mám vyzkoušeno na rodičovské rekreační chalupě i vlastním trvalém bydlišti 🙂 .

    • Strejda Olin napsal:

      OW, já mám osobní zkušenost s ÚT v baráku, kde se ročně spálilo uhlí za 150 tisíc a přitom se většina cimer stejně nevyužívala. Nejhorší je, když ráno všichni vypadnou do práce a vrátí se pozdě odpoledne. Barák mezitím vychladne, musí se znovu vyhřát, topí se do půlnoci a tak to jde pořád dokola. U těch kotlů na pevná paliva je problém regulece. Buďto zbytečně fajrují, nebo se dusí a dehtují. Každou chvíli musíte do kotelny. Nevěřím těm kotlům se zásobníky, kde prý stačí jednou denně přiložit. Nejlepší je podle mě plynové ÚT. Toho si nemusíte od podzimu do jara všimnout. Teplota se naprogramuje, barák nevystadne, žádný popel, dřevo, uhlí, špína. V rodném domě se tak topí už od r. 1965. Plyn je sice dražší než uhlí, ale dá se to zvládnout a kdo si na něj zvykne, neměnil by. Asi hodně záleží na velikosti vytápěného objektu, jeho stáří, lokalitě, věku obyvatel atd.

      • oldwomen napsal:

        Ó, kotle jsou již zcela jinde. Podařilo se mi před osmi lety odpálit letitý Dakon – Vámi popisované vytápění; a podloudnickými řečmi jsem dostrkala manžela k rozhodnutí k jinému typu spalování. Pořizovací cena kotle a akumulační nádrže a ostatního nutného nás vyšla o pár šušňů méně, než by stál nový vlastně stejný neregulovatelný zase Dakon. Zatápím kolem druhé, přiložím v pět, pak v osm a hotovo. Když je doma teplo (řídící veličinou je teplota vratné vody), tak se natápí akumulační nádrž, která pak topí celé dopoledne. Nevýhodou je, že bez elektriky si nezatopím. Ale to ani sousedé plynem. Ročně jsme s náklady na vytápění 180 m2 obytné plochy (plus temperace dílny a verandy) a ohřev teplé vody a příprava jídla na 60 000 ročně a to musí být velice tuhá zima. Přes tuto částku jsme se ještě nepřehoupli. Za silných mrazů přikládám ještě před spaním. Šetříme ještě na další akumulační nádrž s integrovaným bojlerem, náklady budou za sezonu zpět. Naštěstí máme v kotelně prostor. Co akumulačka, to osm set litrů objemu. Ta bojlerovka má o objem bojleru (myslím dvoustovka) logicky méně. Jo, kotel máme Atmos. Jednoduchá konstrukce, jednoduchá obsluha, čisté ruce, čistá práce. Lopatka popela za topný den.

        • Strejda Olin napsal:

          Tak to je o něčem jiném, paráda! Jsem sto let za opicemi. Já teď bydlím v paneláku. Loni nám ho zateplili a vyměnili okna. Je to neuvěřitelné, ale ještě jsme letos topení neměli puštěné a v 3+1 máme 21-22 °C. Nekecám.

  3. Dana napsal:

    Taky by se mi v kuchyni líbila klasická kachlová pec, jenže pak už by se mi sem nevešlo nic jiného. Zvolili jsme tedy kompromis a pořídili sporák. Křížence starého s novým, klasiky s modernou. A myslím, že kříženec je to povedený. Uplacen pár polínky se rozehřeje a ochotně uvaří i upeče co hrdlo ráčí. Vejdou se mi na něj 4 velké hrnce a ještě se najde místečko pro konvici na vodu a druhou konvici s přihřívaným čajem. Nahoře má sklokeramickou desku, skrz kterou je příjemné sledovat plameny a kolem topeniště zabudovaný výměník, ve kterém se ohřívá voda do radiátorů ÚT. Takže na těch pár polínkách uvařím, upeču a ještě ohřeju celý náš byt 1+1. Celý ten zázrak je sériově vyráběn a běžně prodáván. Je to jedna z nejlepších věcí, které jsme si na statek pořídili, fakt ho miluju.

    • samazakanalem napsal:

      Jen ziram…..tak to je presne to, co bych chtela ja! Jak ja vam zavidim (jen v dobrem).
      Kachlova kamna byvala na grunte, ktery jako (temer) jediny majetek zustal mym prarodicum po komunistickem prevratu. Byli to totiz vykoristovatele kteri, povazte, se dreli na svem a k tomu meli obcas par pomocniku. Po 48. je bylo treba ztrestat, ale to ted nechme stranou. Nedopadli nakonec nejhur, zustal jim aspon ten barak, velky dvur a zeleninovo-ovocna zahrada, alej svestek a jinych ovocnych stromu a policko kde si mohli sami napestovat kobzole (zili na Opavsku).
      Ta kachlova kamna byla neco na co nikdy nelze zapomenout. Velka selska kuchyn s tradicnim kredencem, poradnym bytelnym stolem ve kterem se skryvaly takove ty dva drezy na nadobi, a necim jako gauc v rohu, za tim komora s kamennou podlahou a malym okynkem v pul metru tluste kamenne zdi, kde se uskladnovalo jidlo momentalne potrebne i cast toho do zasoby. Babi s dedou nikdy nemeli lednicku ani mrazak a presto se nikdy nic nezkazilo, bodejt, vsecko se vzdycky snedlo, byvalo nas tam jak psu, krome rodiny meho stryce, co bydlela v druhe casti gruntu jsme tam pravidelne prijizdeli my, ostatni pribuzni (babi s dedou meli 6 deti a vsichni se ciperne rozmnozili v poctu nejmene dvou potomku, pricemz ti vseci meli zase potomky…atd)…vsecko chutnalo fantasticky a vzdy to bylo cerstve. V kuchyni byvalo vzdycky teplo, po ranu tam vonela melta (deda to mel ve vsedni dny na snidani jen tak s chlebem a o vikendu s rohlikem) a vesele praskala polinka v kamnech. Vzdycky tam stal velky hrnec plny nahrate vody. I kdyz nebyla zrovna potreba. Aby se vyuzilo tepla. Trouby ten zazrak mel asi tri, jestli si dobre pamatuji a pekly vytecne. Jednou malem i kocoura co se tam ulil k odpolednimu spanku. Babi nachystala buchty na pekac a nez znova vykynuly, sla neco dodelat na zahradu. Vratila se, soupla pekac do trouby, zabouchla, a poradne zafajrovala…nastesti zustala v kuchyni a tudiz zakratko zaslechla nejaky divny zvuky vychazejici od kamen….postupne dosla az k te troube a jak otevrela dvirka, chudak kocour vystrelil kosmickou rychlosti a s ukrutnym zajecenim a vytazenymi drapy skocil babi pres rameno honem pryc. Byl to zazrak, ze ji netrefil slak. Hodne to pak obrecela, ze malem upekla kocoura…

      Jinde v baraku se topilo jen zridka (a jen kamny jako Petry), spavalo se zcela samozrejme v kose. To tak ukazat dnesnim deckam….

      Lidi jsou zpovykani a moc veci uz zapomneli. Ale verim, ze se k nekterym vecem casem zase vrati. Mozna.

    • Strejda Olin napsal:

      Souhlasím Dano s vámi. Myslím, že se takovému sporáku říká (nebo říkalo) etážové topení. Jedny kamna a k tomu 2-3 radiátory. Nedávno jsem taková krbová kamna viděl u kamaráda na chatě, kterou takto celou perfektně vyhříval.

    • jura napsal:

      Dobrý den. Mohla byste, prosím, uvést výrobce, popř. typ uvedeného sporáku? Zajímá mne to i profesně, protože se podobnou činností živím a pokud zákazník chce něco podobného, nabídka je dosti omezená a hlavně, finančně docela náročná. Díky. Jinak smekám před tou vaší činností. 300 l vody najednou, to je síla. Představuje to nějakých 30 ks hovězího, nemýlím-li se. 🙂 Já jsem, kdysi dávno, měl za úkol napumpovat do koryt a do nádob na dvoře vždycky tolik vody, co stačilo pro dva koně a čtyři kusy hovězího. Na ty si, v zimě v létě, došly po dvoře napít samy. Vodu jsme tahali jenom když bylo moc kluzko, nebo když byly krávy dlouho stelné. Ale pak už jsme měli vodovod až do chléva a bylo po starosti.

      • Dana napsal:

        Já mám sporák Mora, ale dělá to sposuta jiných firem, stačí zadat ve vyhledávači „sporák s výměníkem“. Moje ségra má jiný, ten vyrábí nějaký soukromník kdesi u Ostravy, je výkonnější do radiátorů, ale méně hřeje do vzduchu a špatne peče. Dcera má v patře krbová kamna s výměníkem, to je taky skvělá věc. A kdyby si někdo chtěl něco podobného pořizovat, tak mu poradím, aby ve starém baráku radši předimenzoval potřebnou výhřevnost asi o 30%, my se spolehli an tabulky a radiátory nevyhřejeme na víc než 60°a když celý den mrzne jako včera a my zatopíme až navečer, když se vrátíme z práce, vyhřejeme do noci naší obývacoložnicovou pracovnu asi na 17°. Zato v kuchyni je během hodinky 25 ve výši hlavy a 15 u nohou.
        Jinak 300 litrů vody bylo vloni pro 1 krávu s teletem, dva koně, 4 kozy s kůzlaty, 12 ovcí s jehňaty a hejno slepic. Nezdá se to, ale když jsou všichni na seně, spotřeba je obrovská, krávě a koním počítáme 60 litrů na kus a den.

        • jura napsal:

          Tak to jste mne dostala! My jsme to tomu dobytku nikdy neměřili a obvzlášť já jsem měl tehdy úplně jiné „starosti“. 😀 Předpokládal jsem, že kravám a koním bude stačit na den tak dva, max tři kýble na kus.
          Samozřejmě, že není problém najít na internetu cokoli, ale zajímaly mne vaše zkušenosti. Protože to, co tu teď popisujete má do ideálu, podle mne, hodně daleko. Ono totiž sporáky, o kterých je tady všeobecně řeč, nejsou primárně určeny k vytápění, ale k přípravě jídla. Teplo je vlastně takový „vedlejší efekt“. Mají tak i nadimenzované topeniště, poměrně malou účinnost a většinu tepla předávají plotnou, kováním a pláštěm. Sporáky prý také vznikly od slova „spořit“. To znamená, že se v nich má topit „na sporo“, tedy po malých dávkách a průběžně. Nic to však nemění na tom, že to byl, mezi topidly, asi největší vynález a obrovský technický skok kupředu. Od otevřeného ohniště a černé kuchyně.
          Dnes už se samozřejmě dostávají i sporáky do jiných dimenzí a je s nimi možno úspěšně vytápět samostatně i do výměníku. Ale to je úplně jiná kategorie, než MORA. Ovšem také úplně jiná cena. Bohužel.

          • Dana napsal:

            Já taky netvrdím, že ta moje MORA je to nejdokonalejší topení na světě, jen to, že splnil moje očekávání a jsem s ním spokojená. Mě se právě líbí to, že na jednom dřevu uvařím, upeču a ještě se ohřeju, to mi sebelepší kotel neposkytne. Za odpoledne spálíme asi jednu banánovku dřeva, při velkých mrazech dvě (ale to musíme fajrovat), když jsme doma celý den, tak tři a to pak máme v pokoji 22°. Když jsme tady na statku začínali, v kuchyni jsme topili sporákem, který víc svítil než hřál a v pokoji starými peterkami. Takže tohle je pro mě i tak naprostý komfort. Taky by se mi líbil jiný (a hlavně silnější) sporák, ale peníze na něj nebyly. A ta sklokeramika nahoře je absolutně nej, moc se mi to líbí, hřeje to okamžitě, ja začne hořet a hlavně, je to rovná plocha, ne jako zkroucené litinové tály na starém sporáku.

  4. Kutil napsal:

    A víte, že vám ani nezávidím. Starost o topivo, každodenní činnost, aby vydalo energii, oheň, sálající kachlová kamna, vstávání bosýma nohama na studenou podlahu, chrastí do kamen, třísky, kterým jsme říkali blynky nebo snad blinky, papír a škrtnout sirkou – a druhý den zase, a třetí den jakbysmet, romantika…
    Ne, ne, reguluju teplo koflíkem, neměnil bych. Respektive dobrovolně bych neměnil.
    (Když jsem jako kluk byl účasten denního zatápění, snil jsem o tom, že až jednou vybudujeme ten komunismus, že jen otočím knoflíkem a ono bude teplo, a to bez toho, že předtím budu muset s košem pro štěpinky do dřevníku za domem, přes dvůr se slepicemi, a poté s uhlákem pro uhlí do uhelné kóje tamtéž. A ejhle, komunismus je tu.)
    To není chlubení se, to je provokace…

    • Strejda Olin napsal:

      Kutile, moje řeč. Ta romantika je hezká o víkendech nebo dovolené na chalupě. Ale denodenně topit dřevem nebo uhlím a mít po šedesátce, to není nic příjemného. Znám to od chlapů na vsi. Celé léto se starají o dřevo – domluva s hajným, potom porážení, odvětvování, stahování k cestě, úklid paseky, shánění odvozu, naložit, složit, pořezat na špalky, rozštípat, uklidit. Měkké shoří jak papír, tvrdé je drahé. Za dob JZD to byla sranda. Za flašku rumu byl od hajného valník bukového, traktor zadara nebo za Sparty. Každej měl naděláno dřeva na několik let do zásoby.

      • Kutil napsal:

        Jo, jo. Čas ušetřený porážením, odvětvováním, štípáním etc. věnuju shánění peněz, abych si za ně mohl pořizovat ono pohodlné otáční knoflíku. Otázka je, co je příjemnější. Ale spíš častěji: co je možné…

      • 747 napsal:

        😆 jó, za dob JZD – to se to kradlo!!!!!!! A chtěli by zase.

        • Strejda Olin napsal:

          Jo, pár pytlů obilí nebo litrů nafty se ztratilo, ale v podstatě si to členové družstva kradli sami sobě. Zase si na to museli vydělat. A přitom stačili nakrmit celý národ a ještě se toho hodně vyvezlo. Dnes nekradou, ale také nedělají a všechno se doveze. Žrádla jsou plné regály, ale za jakou cenu!
          Dříví z lesa je tak drahé, že se to skoro nevyplácí. A musí se okamžitě odvézt domů, jinak ho tam druhý den nenajdete. Kradou se i sněhové zábrany a oplocení školky, krade se dobytek na pastvě, pytlačí se ostošest, krade se z polí zelenina, ovoce v sadech, hrozno z vinohradů, včelí úly, seno ze stodol, víka kanálů, elektrické a signální vedení, okapy, střechy, sochy, hřbitovní urny… kradou se i děti, peníze v bankách, hernách a směnárnách, zlato ve zlatnictví, benzín na pumpách i z aut a to nemluvím o těch profících ve vládě a parlamentu. Ti dosáhli dokonalosti.

          • 747 napsal:

            Jo, krade se, protože komunisti odnaučili lidi pracovat a naučili je krást – jak sám pochvalujete. za flašku tehdy ukradli cokoliv.
            Největší zloději v naší zemi jsou socani a komunisti, neboť kradou z titulu své ideologie – protože každá dotace a výhoda pro jednoho je zaplacena nevýhodou z daní někoho jiného!

            • exczech napsal:

              Aha ,tak tech pul mega nezamestnanych v cesku jsou lidi co je komunisti odnaucili delat ……tak to jste mne fakt poucil!

              • 747 napsal:

                Část z nich dělat nechce a ten stav jim vyhovuje. Všichni ovšem za socíku byli někde zaměstanní, což ovšem neznamená, že skutečně pracovali., a už vůbec ne, že něco užitečného tvořili.
                Socík vyrobil povinnost pracovat a vytvořil tím umělou zaměstnnost všech: pracantů, flákačů, neschopných i líných. Právě proto taky byli za socíku skoro všichni chudí – to, co se totiž prací menší části pracujících lidí skutečně vyprokovalo se totiž následně rozdělilo mezi všechny zaměstnané – tedy jednak ty, kteří opravdu pracovali a také ty, kteří práci jenom předstírali.
                Nezaměstnanost je přirozený jev a neexistuje způsob ji zcela eliminovat. Snad jen kdyby se zavedl 4denní pracovní týden.

          • jura napsal:

            Ano, takto uvažuje velká část „národa“. Komunistické „kdo nekrade, okrádá rodinu“ za čtyřicet let jasně přebilo Masarykovské „nebát se a nekrást“. A je to v lidech i dalších dvacet let a jsou mnozí, kterým se po tom stýská…

            • exczech napsal:

              Na vas ani nema snad cenu reagovat,protoze vy zijete vtom vasem modrem svete ,kde ja bychteda zit nechtela ! apropo ….zlatej socik protoze to co se ted odehrava v cesku je tragedie i vasim pricinenimprotoze vy a vam podobni tento modrej sajrat volil.

              • jura napsal:

                Vy, madame, nemáte ani potuchy, co je to tragédie. „Zlatej socík…?“ No tak jo. Možná se ho zanedlouho přežerete. 😀

                • exczech napsal:

                  Volte slova ,vazeny pane.Ja ten hnusnej socik prezila docela ve zdravi,ale co se ted deje v cesku uz bych asi neprezila.Ziji v zemi,kde by se absolutne nemohlo stat,ze takovej Pekarek sedi v parlamentua zenska s takovym potencialem jako zdejsi provozovatelka blogu je na pracaku ….anebo ji take komunisti odnaucili makat a jenom krast ? Soucasna situace je tedy aby bylo po vas ,tragikomedie !

                  • jura napsal:

                    Za toho vašeho socíku takové, kteří chtěli hospodařit na vlastním, terorizovali soudruzi tak, že to mnozí sedláci, nebo jejich příbuzní, nepřežili, mnozí to zaplatili zdravím a mnohé vystěhovali z rodného statku do pastoušky daleko od jejich kořenů, veškerý jejich majetek rozkradli a statky, za dobu svého hospodaření, zdevastovali tak, že pro jejich potomky znovu začít pokračovat na takovém hospodářství hospodařit, bylo prakticky na hranici šílenství a sebeobětování. To byly, madame, tragédie. To se, při vší úctě k majitelce blogu, ani jí prozatím neděje. Když vás tak čtu, tak si vašim zdravím nejsem tak úplně jistý. Jastli to bylo vinou socíku, či vašeho nynějšího bytí, víte asi jenom vy.

  5. oldwomen napsal:

    Dano, ta spotřeba vody pro krávu odpovídá. Laktující vypije za den 80 litrů, březí a nebo na sucho stojící padesát až šedesát. Koza se nezdá, ale kýbl na hlavu a den padne, o prasatech nemluvě, teplá kaše k jídlu plus voda k pití… slepicím nosím horkou, aby jim tak rychle nezamrzla. Přeci jen pijí jinak, než přežvýkavci. Už aby bylo po mrazech. Znáš ještě nějakého jiného troubu, který si nainseminuje krávy tak, aby rodily do prostředka zimy, pěkně před příchodem únorových krutomrazů? Hm, zase výkrm telat bude ze zeleného. Asi bych si nevybrala.

  6. oldwomen napsal:

    Tož to se na to můžu taky ….
    Veřejně chválím manžela a vono se to zase zvrhne v třídní boj. Kurva fix. Jdu zadělat na podvodnice a nepošlu žádnýho skřítka domácníčka, aby přes monitor donesl jejich vůni a představu delikátnosti chutě všem. Sama si je sežeru. Ať jsem tlustá na tři prsta.

  7. oldwomen napsal:

    Janynko Stránská, vrať se! Vše odpuštěno. Nejsem šéfredaktor, nejmenuji se Bílek, asi se do mne nezamiluješ, ale jak mně se stejská po tvém rovnání papírů a shánění čehokoli pro tvé lidi a po tvých jedinečných recenzí na filmy, které jsi neviděla a na knihy, které jsi nečetla…..
    Slibuji, že vždycky večer sroluju tvojí tapetu do jednoho okna 😛
    Bože, dnes tu chybí už jen Aleniny Vítkovice :krutihlávek velice udivený:

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s